با هوشمند سازی ساختمان کنترل تک تک تجهیزات خانه شما از جمله سرمایش، گرمایش، روشنایی و ... در دستتان است.

مقدمه

چند سالی از عجین شدن ساختمان‌ها با تکنولوژی هوشمند یا هوشمند سازی ساختمان می گذرد. هرچند این فناوری به کسب و کارها، ارتباطات، خریدها و …نفوذ کرده و به مرور جایش را در زندگی ما باز کرده است. اما، هوشمند سازی بسیار زیرک تر و زرنگ تر از این حرف هاست که توانسته به سرعت پیشرفت کند. به طوری که به واسطه تجهیزات هوشمند سازی به خانه ها، ساختمان‌ها، بیمارستان‌ها، فرودگاه ها و شهرها وارد شده است. ما در این مقاله به چیستی سیستم هوشمند سازی ساختمان می‌پردازیم و انواع روش های آن را با هم مقایسه می‌کنیم.

هوشمند سازی چیست؟

هوشمند سازی یعنی استفاده از تکنیک ها و ابزارها برای اداره صحیح امور، راحت شدن فعالیت ها، بهبود کیفیت زندگی، سرعت بخشیدن به کارها و کاهش مصرف انرژی است. به عبارت دیگر هوشمندسازی یا سیستم کنترل ساختمان به معنای نصب و استفاده از یک سری تجهیزات است که منجر به حفظ ایمنی و بهره‌وری ساکنان می‌شود که برای هر مکان یا محیط طراحی شده‌اند. البته استفاده از این ادوات، مزایای دیگری نیز دارد. که به طور کامل در مقاله مزایای هوشمند سازی ساختمان به آن پرداخته‌ایم.

چرا هوشمند سازی ساختمان؟

جنبه های مثبت به کارگیری سیستم هوشمند سازی در ساختمان نامحدودند که همه آنها در نهایت منجر به آسودگی و رفاه هر چه بیشتر می‌شود. در اینجا چند دلیل برای استفاده از سیستم هوشمند سازی ساختمان به صورت تیتروار آورده شده است.

  • جایگزین نمودن کلید لمسی هوشمند به جای کلیدهای سنتی و قدیمی بدون نیاز به نیروی متخصص.
  • کنترل هوشمند و خودکار موجب افزایش امنیت کودکان و رفاه خانواده می گردد.
  • قابلیت کنترل وسیله ها از طریق تبلت دیواری لمسی یا تلفن همراه.
    هدف از هوشمند سازی ساختمان کنترل و مدیریت وسیله های خانه از طریق موبایل یا تبلت است.
    کنترل تجهیزات به وسیله تبلت یا موبایل.
  • ارسال اطلاعات مربوط به زمان ورود و خروج کودکان به تلفن همراه والدین در هنگام عدم حضور آن ها.
  • کنترل هوشمند میزان نور و روشنایی و طراحی هوشمند نورپردازی، موسیقی، سرمایش و گرمایش و… برای هر اتاق متناسب با شرایط کاربری آن اتاق.
  • امکان طراحی و تعریف سناریوی مختلف برای اتاق ها (اتاق خواب، اتاق کودک، اتاق پذیرایی، آشپزخانه و… ).
  • کنترل پرده ها و کرکره ها از طریق مانیتور لمسی یا اپلیکیشن گوشی همراه.
  • ایجاد محیطی بسیار لوکس و زیبا توام با راحتی و آسایش و اطمینان.
  • استفاده از زیباترین تجهیزات، متناسب با نما و دکوراسیون داخلی ساختمان.
  • ایجاد سناریوهای انجام همزمان چند کار تنها با لمسی یک گزینه (سناریوی بیداری ،خاموشی، مهمان، تماشای تلویزیون) از مزایای خانه هوشمند محسوب می گردد.
  • چند برابر کردن ارزش افزوده ساختمان.

روش های هوشمند سازی

برای استفاده از هوشمندسازی نیاز به ایجاد یک بستر داریم. این بستر می‌تواند سیمی یا بدون سیم باشد که در ادامه در مورد تفاوت، مزایا و معایب آن‌ها صحبت می‌کنیم.

هوشمند سازی باسیم

در این روش از بستر سیمی برای هوشمند سازی استفاده می‌شود. همانند پروتکل‌های KNX ،Modebus و … . بنابراین برای استفاده در ساختمان های قدیمی و از پیش ساخته شده چندان مناسب نیست. به این دلیل که نیاز به بستری مناسب برای سیم‌کشی مختص هوشمندسازی دارند. برای این کار ساختمان باید تخریب شود. که این یکی از معایب روش هوشمند سازی مبتنی بر سیم است. از دیگر مشکلات هوشمند سازی سیمی این است که اگر روزی تصمیم به ارتقاء سیستم هوشمند منزل‌تان گرفتید بسته به تجهیزاتی که به کار می‌برید باید سیم‌کشی ساختمان را مجددا تغییر دهید. که به دنبال آن پرداخت هزینه بابت تغییر سیم‌کشی است.

هوشمند سازی بدون سیم

پروتکل‌های ارتباطی خانه هوشمند که بر اساس روش سیمی عمل می‌کنند زیادند. اما معروف‌ترین آن‌ها Zwave و Zigbee می باشد. در این روش ارتباط بین تجهیزات از طریق امواج وایرلس صورت می‌گیرد. که در این رویکرد دیگر نیازی به تغییر سیم‌کشی و تخریب خانه نیست.

اگر تجهیزاتی که استفاده می‌کنید وای‌فای باشد که به طور مستقیم از طریق موبایل به واسطه مودم می‌توانند کنترل شوند. اما نکته ای که در مورد استفاده از این بستر وجود دارد این است که مودم وای فای تعداد محدودی از وسیله ها را می‌تواند پشتیبانی کند. همچنین، اگر شبکه اینترنت قطع شود کنترل تجهیزات نیز از طریق موبایل امکان پذیر نیست.

در حالی که می‌توان با استفاده از دستگاه کنترل مرکزی برودلینک به عنوان واسط ارتباطی، هر تعداد تجهیزات هوشمند را با استفاده از موبایل به راحتی پشتیبانی کرد. همینطور قطع اینترنت مانع از مدیریت تجهیزات از راه دور نمی‌شود و همچنان کنترل تجهیزات در دستان شما خواهد بود.

هوشمند سازی ساختمان با سیم یا بی سیم؟ کدام یک بهتر است؟

برای استفاده از تجهیزات هوشمندسازی مبتنی بر سیم باید زمانی که خانه و ساختمان مورد نظرتان در حال ساخت است سیم کشی باید طبق پروتکل هایی مانند KNX باشد. اما اگر قصد دارید ساختمان تمام شده ای را با پروتکل های با سیم هوشمندسازی کنید باید دیوار را تخریب و سیم کشی را تغییر دهید. از طرفی برای استفاده از تجهیزات خانه هوشمند بی سیم نیازی به تغییر سیم کشی نیست تنها باید کلیدهای قدیمی را درآورده و کلیدهای جدید را جایگزین کنید.

درست است که هزینه اولیه هوشمندسازی خانه ممکن است گران تمام شود اما به مرور زمان متوجه خواهید شد سرمایه‌گذاری هنگفتی را انجام داده اید.

نصب تجهیزات در ساختمان

نصب کلیدهای هوشمند بسیار راحت و آسان است کاربر با تماشای یک ویدیو و اندک دانش می تواند بدون نیاز به نیروی متخصص کلیدها را نصب و از آنها استفاده کند. در نظر داشته باشید که برای خرید تجهیزات هوشمند کیفیت، هوشمندی و خدمات پس از فروش بسیار اهمیت دارد.

نستک ایران نه تنها پس از خرید محصول شما را همراهی می کند بلکه هر سوالی در رابطه با نحوه نصب محصولات داشته باشید با محتواهای ارزشمند و گوناگون پاسخگوی شماست. بنا به همین مسئله ما روش نصب کلید لمسی را در قالب مقاله تهیه کرده‌ایم که حاوی ویدیو نیز می‌باشد. همچنین، اگر تمایل به تماشای ویدیویی این آموزش دارید می‌توانید آن را هم در یوتیوب و هم در آپارات نستک ایران ببینید.

استفاده از سیستم هوشمند سازی در ساختمان ها به منزله رفاه و آسایش بیشتر

تنوع بالای سیستم های هوشمند سازی باعث شده که در هر زمینه ای ضرورت استفاده از سیستم های هوشمند حس شود. در بیمارستان ها جهت نظارت بهتر بر بیماران از این سیستم استفاده می شود که مبحث مفصلی دارد. در زمینه کشاورزی و آبیاری گیاهان نمی توان از مزیتهای که هوشمندسازی صنعت کشاورزی که در اختیار باغبانان قرار داده، چشم پوشی کرد. هوشمندسازی صنعتی در کارخانه های علاوه بر اینکه در روند سرعت تولیدات کارخانه ها موثر است، باعث صرفه جویی در مصرف انرژی منابع فیزیکی و انسانی نیز می‌شود و به بهبود کارآیی نیروی انسانی نیز کمک می کند.

استفاده از هوشمند سازی ساختمان در سال‌های اخیر در خیلی از منازل و شرکت ها زیاد شده است. هوشمندسازی در خانه و ساختمان ها  به منظور کنترل نور، کنترل دما، کنترل درها و پنجره‌ها و پرده‌ها و یا سیستم‌های امنیتی و مدار بسته تبدیل به امری رایج شده است. علاوه برموارد یاد شده، در خانه‌های هوشمند، کاربرد‌های دیگری شامل کنترل سیستم صوتی به وسیله موزیک پلیر دیواری، آبیاری گیاهان و حتی غذا دادن به حیوانات خانگی نیز بسیار مرسوم است.

هرچند هوشمند سازی منازل ممکن است در ابتدا به مقداری هزینه نیاز داشته باشد، اما به آسودگی و آرامش بعد از آن می‌ارزد.
تجربه واقعی رفاه و آسایش در ساختمان هوشمند.

در سال های اخیر شرکت های هوشمند سازی ساختمان زیادی نظیر لترون، نِستِک، بکِر، لویتون و … در راستای تولید کلیدهای هوشمند قدم های بزرگی برداشته اند. استفاده از تجهیزاتی مثل کلیدهای روشنایی، کولر آبی، پرده برقی، ترموستات و موزیک پلیر دیواری هوشمند به داشتن یک خانه و ساختمان هوشمند کمک می کنند.

روش های کنترل سیستم های هوشمند سازی ساختمان

اکثر تجهیزات سیستم های هوشمند سازی ساختمان دارای ریموت کنترل RF با برد حدودا 30 تا 50 متر می باشند؛ که در خانه قابل استفاده است. اگر کاربر مایل به کنترل خانه از راه دور و خلق سناریو باشد، داشتن و استفاده از یک دستگاه کنترل مرکزی ضروری است. کنترل تجهیزات هوشمندسازی به واسطه اتصال به دستگاه کنترل مرکزی از طریق گوشی هوشمند از راه دور انجام می‌شود.

هزینه هوشمند سازی خانه و ساختمان

در زمان‌های گذشته زمانی که استفاده از این تکنولوژی چندان رایج نبود، هزینه هوشمند کردن خانه ها بیش از توانایی مالی بسیاری از افراد بود. اما اکنون بسته به روشی که برای هوشمند سازی ساختمان یا خانه انتخاب شود، اغلب اقشار جامعه می‌توانند از آن بهره‌مند شوند.

به عنوان مثال اگر تنها نیاز به اجرای سیستم روشنایی هوشمند باشد هزینه چندانی نیاز ندارد. بنابراین، اغلب افراد از پس هزینه آن برمی‌آیند و می‌توانند از مزایای این تکنولوژی بهره‌مند شوند. جالب است بدانید که پیاده سازی و اجرای هوشمند سازی ساختمان تنها برای ساختمان های جدید و در حال ساخت نیست. هر خانه ای با هر قدمتی می تواند از سیستم هوشمند سازی استفاده کند.

 

امتیاز شما برای ما ارزشمند است. برای امتیاز کلیک نمایید!
[کل: 3 میانگین: 4.3]

مطالب مشابه

بیشتر بخوانید…