4 دیدگاه

سیستم روشنایی هوشمند چیست و چه قابلیت‌هایی دارد؟

هوشمند سازی خانه با روشنایی هوشمند نستک

حتما سؤال‌های زیادی درباره‌ی روشنایی هوشمند در ذهن‌تان نقش بسته و کنجکاو هستید تا اهمیت سیستم روشنایی هوشمند را بدانید. خوب، مزیت‌های زیادی وجود دارند که اهمیت این سیستم را دو چندان می‌کنند. همین که می‌توانید شدت روشنایی لامپ‌ها را مدیریت کنید و یا با استفاده از فرمان‌های صوتی وضعیت آن‌ها را کنترل کنید، دلایل کم‌اهمیتی نیستند.

در این مطلب به اهمیت سیستم هوشمند روشنایی می‌پردازیم. ابتدا، درباره شدت روشنایی و میزان آن که در مکان‌های مختلف باید رعایت شود، صحبت می‌کنیم. سپس، مزیت‌ها و امکانات روشنایی هوشمند خانه را به طور کامل بررسی می‌کنیم. در نهایت، به معرفی انواع لامپ‌های هوشمند و چگونگی کارکرد آن‌‌ها می‌پردازیم.

اغلب اوقات در انتخاب شدت نور و رنگ برای روشنایی محیط‌های مختلف خانه مثل حمام، آشپزخانه، اتاق خواب  و … دچار تردید و سردرگمی می‌شویم. در حالی که روشنایی مناسب برای هر محیط یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که باید در انتخاب آن دقت کنیم و برای هر مکان به طور جداگانه نور مناسبی انتخاب کنیم. روشنایی هوشمند یکی از فاکتورهای مهم برای هر خانه‌ای است که می‌توان سطح روشنایی دلخواه را تنظیم کرد.

به عنوان مثال، سطح روشنایی برای آشپزخانه باید کاملاً با حمام متفاوت باشد به این دلیل که آشپزی به نور زیادی نیاز دارد. به صورت کلی شدت و رنگ نور باید مطابق کاری باشد که در طول روز مشغول آن هستیم. مثلاً، هنگام غذا خوردن یا دوش گرفتن به سطح روشنایی پایین نیاز است. در صورتی که نور پایین هنگام مطالعه،‌ می‌تواند به چشم ما آسیب وارد کند.

قبلاً برای تنظیم شدت سطح نور از کلیدهای دیمر استفاده می‌شد. هرچند این روش هنوز هم خیلی خوب عمل می‌کند. اما به طور کلی، محصولات جدید روشنایی خانه‌ی هوشمند معرف سطح بالاتری از راحتی در مدیریت روشنایی خانه هستند و رضایت بیشتری را جلب کرده‌اند.
دیمر هوشمند با صفحه لمسی، یکی از محصولات نستک ایران است که روشنایی دلخواه خانه شما را فراهم می‌کند. دیمر هوشمند  نستک دارای ۷ سطح روشنایی است که بسته به نیازتان می‌توانید روشنایی خانه خود را تنظیم کنید.

در ادامه کمی از اهمیت، جذابیت و امتیازهای سیستم روشنایی هوشمند و قابلیت‌های آن صحبت می‌کنیم و به دنبال آن به معرفی چند لامپ هوشمند و رویکرد اتصال آن‌ها به گوشی هوشمند می‌پردازیم.

مزایای روشنایی هوشمند

  • قابلیت کنترل از راه دور

یکی از تفاوت ‌های کلید های هوشمند با کلید و پریز سنتی قابلیت کنترل آن از راه دور است. امروزه، به دلیل مسائل امنیتی، اغلب مصرف‌کنندگان خانه‌ی هوشمند در سراسر جهان ترجیح می دهند روشنایی هوشمند ساختمان یا خانه خود را از راه دور کنترل کنند. بنابراین، زمانی که بیرون از خانه و یا در سفر هستند می‌توانند از طریق گوشی هوشمند لامپ‌ها را خاموش و روشن کنند. همچنین، با تنظیم برنامه‌ای می‌توان روشنایی هوشمند خانه را به گونه‌ای تنظیم کرد که هنگام باز شدن در، چراغ‌ها روشن شوند. با اعمال چنین برنامه ای شما هیچ وقت در خانه‌ای تاریک راه نمی‌روید.

کنترل روشنایی هوشمند در هر مکان و هر زمان از راه دور امکان‌پذیر است.

اگر مشغول تماشای فیلم مورد علاقه‌تان هستید و شدت نور سالن مناسب نیست، می‌توانید تنها با لمس یک گزینه روی گوشی،‌ هال و هوای دلخواه‌تان را در چند ثانیه محیا کنید. کنترل از راه دور یکی از امکاناتی است که سیستم روشنایی هر خانه به آن نیاز دارد.

با مجهز کردن خانه به روشنایی هوشمند یا هوشمندسازی روشنایی می‌توانید از مزایای یک خانه‌ی هوشمند با سطح بالای مدیریت آن برخوردار ‌می‌شوید. سیستم روشنایی هوشمند با قابلیت تنظیم و کنترل از راه دور و از طریق گوشی تلفن و تبلت، می‌تواند در مصرف بهینه‌ی انرژی به شما کمک کند. علاوه بر این، طراحی مدرن تجهیزات هوشمندسازی روشنایی، دکوراسیون خانه‌ی شما را زیباتر می‌کند.

از طرفی، نصب کلیدهای متعدد روی دیوار معایبی را به دنبال دارد. مثلاً، سردرگمی کاربر در به یادآوری اینکه کدام کلید مربوط به کدام چراغ است. از سوی دیگر، تعدد کلیدها فضای زیادی از دیوار را اشغال می‌کنند که همین مسئله در زیبایی و طراحی محیط‌های داخلی بسیار تأثیرگذار است.

همچنین، تک تک کلیدها نیاز به تمیز شدن دارند، که خود دردسرهایی را به دنبال دارد. اما با جایگزین کردن کلیدهای چند پل تمامی این مشکلات به راحتی حل می‌شود.

با نصب کلیدهای هوشمند و لمسی نستک که در مدل‌های یک تا چهار پل، روشنایی هوشمند منزل شما را بدون نیاز به سیم‌کشی مجدد فراهم می‌کنند. این کلیدها در انواع مختلف دیمر،‌ تبدیل، ترکیبی و … تولید و عرضه می‌شوند. انواع کلیدهای هوشمند و لمسی نستک را می‌توانید در سایت فروشگاه سوییچ‌لند ببینید.

خرید تجهیزات هوشمندسازی، روشنایی و … .

به طور کلی، شما می‌توانید با داشتن یک سیستم روشنایی هوشمند در هر زمان از روز و در هر کجا که هستید، با گوشی هوشمندتان سیستم روشنایی خانه تان را تنظیم کنید. تصور کنید چراغ‌های آشپزخانه‌تان طوری تنظیم شده باشد که زمانی که از سرکار به خانه می‌رسید روشنایی آشپزخانه در همان سطحی باشد که شما می‌خواهید. این امر با هوشمندسازی روشنایی به سادگی امکان‌پذیر است. در اینجا به معرفی ۲ نمونه از لامپ‌های هوشمند می‌پردازیم.

  • امکان تنظیم سناریو روشنایی

هر کدام از دکمه‌های روی صفحه کلید را می‌توان برای تنظیم شدت روشنایی گروهی از لامپ‌ها برنامه‌ریزی کرد که به این کار تنظیم سناریو روشنایی می‌گویند. با تنظیم سناریو برای سیستم روشنایی هوشمند، کارهای روزمره منزل شما به صورت خودکار انجام می‌شوند.

مثلاً تنظیم سناریو صبحگاهی روی صفحه کلید آشپزخانه می‌تواند روشنایی زیر کابینت را 50 درصد و روی کابینت را 20 درصد افزایش دهد. یا سناریو دیگری که با کاهش 20 درصدی نور، فضایی صمیمی و رمانتیک را ایجاد می‌کند. جذابیت سناریوها به همین است که  شما متناسب با حال و هوایتان سطح روشنایی مورد نیازتان را به راحتی تنظیم می‌کنید.

همچنین، همانند کلید هوشمند نستک می‌توانید برای هر پل کلید، سناریوهای مد نظرتان را بر روی گوشی موبایل اجرا کنید و یک سیستم روشنایی هوشمند واقعی داشته باشید. مثلاً، یک پل از کلید را اختصاص دهید به سناریو تماشای فیلم در شب، که با فعال کردن آن، چراغ ها خاموش شوند. یا یک پل دیگری را برای بیدار شدن از خواب برنامه ریزی کنید که هنگام بیدار شدن نور چراغ به تدریج زیاد شود. یا یک سناریو سرگرمی برای یک اتاق مشخص کنید که با فعال شدن آن چراغ اتاق روشن و موسیقی پخش شود.

اگر سیستم روشنایی خانه تان هوشمند باشد می‌توانید چراغ‌ها را گروه‌بندی کنید. مثلاً، تمام چراغ‌های اتاق نشیمن را در یک گروه و چراغ‌های طبقه‌ی پایین را در گروه دیگری قرار دهید تا بتوانید همه‌ی آن‌ها را با هم کنترل کنید. حتا می‌توانید طبق عادت‌هایتان روتین‌های خاصی را تنظیم کنید. مثلا تنها با گفتن عبارت «Movie Time» چراغ‌های اصلی خاموش و بقیه ‌لامپ‌ها کم نور می‌شوند و محیط برای دیدن فیلم مورد علاقه‌تان آماده می‌شود. حتا می‌توانید برنامه‌يی تنظیم کنید که وقتی در باز می‌شود چراغ‌های تراس روشن شوند. این روال به کمک حس‌گر به راحتی قابل اجراست.

آیا شما جز آن دسته از افرادی هستید که طرفدار استفاده از نور طبیعی در خانه هستند؟ باید بگوییم که کلید پرده برقی هوشمند کاملاً مناسب شماست. شما می‌توانید از طریق گوشی تنها با یک کلیک پرده‌های برقی را روشن، تاریک، باز و یا بسته کنید. همچنین از طریق فرمان‌های صوتی نیز می توانید پرده‌ها را مدیریت و کنترل نمایید. علاوه بر این، می‌توانید سناریوهای مختلف روشنایی را در طول روز طبق اولویت‌بندی برای کلید پرده هوشمند تنظیم کنید.

شروع یک صبح دل انگیز با کلید پرده هوشمند.

خانه هوشمند نستک، تجربه‌ی زندگی در خانه‌ی هوشمند را با ارائه‌ی راه‌حل‌های بهینه، با شما به اشتراک گذاشته است. اگر مایلید بدانید که از صبح تا شب در خانه‌ی هوشمند چه می‌گذرد، سری به صفحه راه‌حل هوشمندسازی نستک ایران بزنید.

گزینه‌های قابل برنامه‌ریزی برای برقراری ارتباط هماهنگ بین دستگاه‌های شما بی انتها است. این قابلیت‌ها این امکان را به شما می‌دهد که چراغ‌های دکوراسیون داخلی خانه‌تان یا هر تجهیزات دیگری را مطابق سبک زندگی‌تان تنظیم کنید.

  • ایجاد فضای شخصی با روشنایی هوشمند

بعضی از افراد خانه‌ای با سطح روشنایی بالا را دوست دارند. برخی دیگر ترجیح می دهند روشنایی خانه‌شان با حال روحیشان مطابقت داشته باشد. سیستم روشنایی هوشمند منزل به افراد این امکان را می‌دهد که طبق علاقه شخصی‌شان روشنایی خانه خود را تنظیم کنند.

  • نورپردازی خیره کننده

یک طراح نورپردازی پس از انتخاب بهترین منبع نور، آن را در جای مناسب نصب می‌کند تا ترکیب آن با سایر وسیله‌ها منجر یه یک نورپردازی خیره کننده شود. در حالی که یک نصاب سیستم خانگی تنها می‌تواند بهترین سطح روشنایی برای روشنایی هوشمند منزل را پیشنهاد کند.

سیستم روشنایی فیلیپس هیو (Philips Hue).
  • تنظیم نور متناسب با حال و هوای خانه

مهمترین دلیل در انتخاب روشنایی هوشمند برای هر خانه، تنظیم رنگ و نور سفید آنهاست. برای این کار می‌توان از چراغ‌های هوشمند ال‌ای‌دی در رنگ‌های مختلف استفاده کرد. این نوع لامپ‌ها را می‌توان از طریق برنامه نصب شده در گوشی هوشمند یا دستیار صوتی کنترل کرد. با نصب لامپ‌های ال‌ای‌دی در خانه و آشپزخانه می‌توان فضای خاص و سرگرم کننده ای را ایجاد کرد.

برای مثال، یک چراغ آبی در حمام می‌تواند مانند حمام آفتاب کنار دریا آرامش‌بخش باشد. یک نور قرمز در آشپزخانه می‌تواند علاوه بر سرگرم کردن مهمانان فضایی شاد ایجاد کند.

  • افزایش بهره‌وری انرژی

بر اساس گفته لوترون الکتریک، کاهش سطح روشنای لامپ تا ۲۵ درصد، باعث کاهش ۲۰ درصدی هزینه‌ی برق می‌شود. اگر منبع نور شما ال‌ای‌دی باشد، ذخیره انرژی شما بیشتر می‌شود. زیرا برق مصرفی این نوع لامپ‌ها، به صورت قابل ملاحظه ای از لامپ‌های رشته‌ای کمتر است. در سال‌های اخیر، استفاده از لامپ‌های ال‌ای‌دی در خانه رایج‌تر شده است.

ناگفته نماند که تمامی قابلیت‌های یک سیستم روشنایی هوشمند ساختمان از جمله زمانبندی، تنظیم سناریو هوشمند و غیره را می‌توان از طریق کلیدهای هوشمند نستک به آسانی پیاده سازی و اجرا کرد؛ که مسلماً همان طور که گفتیم، اجرای این سناریوها منجر به مصرف بهینه منابع انرژی می‌شود.

  • ایجاد برنامه زمان‌بندی

قابلیت ایجاد یک برنامه‌ی زمان‌بندی از دیگر مواردی‌ست که در هوشمندسازی سیستم روشنایی اهمیت دارد. به عنوان مثال، می‌توانید مدت زمانی را که می‌خواهید یک چراغ روشن بماند، تعیین کنید. بعضی از افراد از یک سری الگوها یا بهتر است بگوییم حقه‌ها مثل سوسو کردن چراغ استفاده می‌کنند تا نشان دهند کسی در خانه حضور دارد و مشغول تماشای تلویزیون است. حقه‌يی برای دور نگه داشتن سارقان از خانه‌يی که واقعا خالی‌ست!

در سیستم روشنایی هوشمند با تنظیم یک سناریو می‌توانید زمان روشن یا خاموش شدن چراغ‌ها را در ساعتی مشخص تعیین کنید. تصور کنید زمانی که شما نصف شب وقتی که خانه تاریک است، به حمام یا آشپزخانه می‌روید چراغ‌ها به صورت خودکار روشن می‌‌شوند. بنابراین، سیستم روشنایی هوشمند به صورت استاندارد، آسایش کاربران را بهبود می‌بخشد.

چند لامپ هوشمند

  • فیلیپس هیو | Philips Hue

جالب است بدانید که لامپ‌های هیو از قدیمی‌ترین محصولات روشنایی هوشمند به حساب می‌آیند. عرضه‌ی اولین لامپ هیو به اکتبر سال ۲۰۱۲ برمی‌گردد که بدون شک هنوز هم محصولی بی‌نظیر است.

در حال حاضر، استفاده از هیو بریج (Hue Bridge) در کنار لامپ‌های هیو بهترین گزینه است. در اين روی‌کرد، بدون هاب هوشمندسازی اجرا می‌شود، اما به هر حال اين روی‌کرد با محدودیت‌هایی روبه‌روست.

امروزه نسخه‌ی بلوتوثی لامپ‌های هیو هم به بازار عرضه می‌شود و ارزان‌قیمت‌تر از نسخه‌های روشنایی هوشمند است. اين لامپ‌ها مستقیما با تلفن همراه قابل کنترل‌اند. البته مشخص است که نسخه‌های بلوتوثی تنها در داخل خانه قابل کنترل‌اند و بیرون از خانه و از راه دور نمی‌توان آن‌ها را مدیریت کرد. اين دسته از چراغ‌های هيو با دستیارهای آمازون و گوگل‌هوم هم به طور محدود کار می‌کنند (امکان تعريف روال برای آن‌ها وجود ندارد).

سیستم روشنایی فیلیپس هیو.

کیفیت روشنایی لامپ‌های فیلیپس هیو حرف ندارد و اين ربطی به مدل سفید یا رنگی آن‌ها ندارد. گرمای نور سفید این لامپ‌ها، بین K۲۲۰۰ تا ۶۵۰۰ کلوين متغير است و از طيف ۱۶ میلیون رنگ برخوردار است. حتما برای‌ شما پیش آمده که به دنبال تجهیزات و نگه‌دارنده‌های مخصوص يک چراغ بگرديد و سر آخر هم موفق نشويد پيدا کنيد. خوش‌بختانه، فیلیپس، برای لامپ هیو انواع تجهیزات جانبی را هم می‌سازد. مشتری می‌تواند از بین ده‌ها طرح متنوع آن‌چه را می‌پسندد، انتخاب کند.

کار کردن با برنامه‌ی کاربردی هیو بسیار ساده است. با داشتن حساب کاربری می‌توان چراغ‌های خانه‌ را از بيرون محل و دور از خانه کنترل کنید. جالب این که این چراغ‌ها می‌توانند عدم حضور فرد را در خانه تشخیص دهند. به این ترتیب، اگر چراغی به اشتباه روشن بماند، به طور خودکار شناسايی شده و خاموش می‌شود. بعد، هنگام ورود به خانه، چراغ‌ها هوشمندانه روشن می‌شوند.

با استفاده از این لامپ‌ها روال‌ها و سناریوهای زیادی را می‌توان اجرا کرد. تعامل ساده‌ی هیو با پلتفرم IFTTT و لاجیتک، هم‌چنین دستیارهای الکسا، سیری و گوگل اسیستنت باعث شده تا جزء اولین گزینه‌های انتخابی برای هوشمندسازی باشد.

  • نانولیف | Nanoleaf

نانولیف یک سیستم روشنایی هوشمند است که متشکل از قطعه‌هايی‌ست که کنار یک‌دیگر نصب و چيده می‌شوند و نمایی جالب و منحصربه‌فرد را روی دیوار  درست می‌کند. تشکیل می‌دهد. نانولیف با دو طرح متفاوت ساخته شده، در يک سری قطعه‌ها مثلثی شکل هستند و در سری ديگر که جديدتر عرضه شده، قطعه‌ها به شکل مربع هستند.

نکته‌ی جالب در طراحی این سیستم امکان رسيدن به هر چيدمان دل‌خواه است. علاوه بر اين، با استفاده از یک برنامه‌ی کاربردی می‌توان رنگ هر قطعه را به صورت مجزا طوری تنظیم کرد تا یک بازی از رنگ و نور ایجاد شود. برای مثال، اگر بخواهید می‌توانید رنگ آبی را به رنگ بنفش، بنفش را به قرمز و نهايتا قرمز را به زرد تبدیل کنید. درست مثل یک رنگین‌کمان! فراتر از اين و حتا جالب‌تر، نورپردازی این سیستم روشنایی را مطابق با يک قطعه‌ی موسيقی و ضرب‌آهنگ يک ترانه تنظيم کرد. یک آرایش چشم‌گیر برای دیوارهای خانه!

سیستم روشنایی نانولیف.

این قطعه‌ها به وسیله‌ی یک گیره به یکدیگر متصل می‌شوند و با استفاده از یک سری زبانه‌های چسبنده به دیوار وصل می‌شوند و تحمل وزن اين زبانه‌ها بالاست و اصلا نیازی به پیچ نیست.

هر بسته‌ی اين محصول شامل ۹ قطعه است و قیمتی در حدود ۲۰۰ دلار دارد. اما می‌توان هر چند تا قطعه که مشتری بخواهد، در اختيارش گذاشت تا به طراحی و الگوی مد نظرش برسد.

چراغ‌های هوشمند چه‌گونه کار می‌کنند؟

این مدل از لامپ‌ها مثل لامپ‌های معمولی هستند، اما فرق‌شان این است که می‌توانند از راه‌های مختلف به وای‌فای وصل شوند تا یک سیستم روشنایی هوشمند خانه را فراهم کنند.  بعضی از این لامپ‌ها مثل لیفکس مستقیماً به وای‌فای وصل می‌شوند و بعضی دیگر برای وصل شدن به اینترنت نیاز به هاب دارند و حتا مدل‌هایی هم هستند که از طریق بلوتوث به طور مستقیم به گوشی همراه وصل می‌شوند.

کنترل روشنایی از راه دور.

حتا، می‌توان چراغ‌ها را به روش‌های مختلفی دسته‌بندی یا گروه‌بندی کرد. گروه‌بندی لامپ‌ها در یک سیستم روشنایی هوشمند به شما در کنترل راحت‌تر روشنایی هوشمند خانه تان کمک می‌کند. به عنوان مثال، می‌توانید در برنامه کاربردی خانگی خود، لامپ‌های سالن را از لامپ‌های آشپزخانه مجزا کنید و در گروه‌های مختلفی قرار دهید تا هر وقت بخواهید همه چراغ‌های سالن را با هم روشن یا خاموش کنید.

همچنین یکی از راه‌کارهای دیگر گروه‌بندی استفاده از برچسب‌هاست. چگونه؟

وقتی در خانه تعداد لامپ‌های هوشمند زياد است، کنترل روشنایی تک‌به‌تک‌شان بدون دسته‌بندی در برنامه‌ی هوشمند مخصوص مديريت آن‌ها و خيره شدن به رابط کاربری برنامه کاری‌ست گیج‌کننده. یکی از کارهايی که برای دسته‌بندی لامپ‌های هوشمند می‌توان انجام داد، استفاده از برچسب شکلک‌های مختلف است. با چسباندن طرح یک شکلک (Emoji) به لامپ به راحتی می‌توان آن را شناسايی، دسته‌بندی و کنترل کرد. مثلا لامپ‌های دارای برچسب موز را می‌توان برای روشنایی اتاق خواب در نظر گرفت.

برای مدیریت لامپ‌ها با شکلک‌ها، ابتدا باید برگه‌های برچسب‌ها را خريد. تهيه‌ی برچسب‌های مناسبی که کوچک و بندانگشتی هستند، کار راحتی‌ست. چسباندن اين شکلک‌ها روی لامپ‌ها تأثیر منفی بر آن‌ها نمی‌گذارد. اگر لامپ‌ها در آباژور نصب شوند که اصلا دیده نمی‌شوند. از طرفی، با توجه به این که لامپ‌های هوشمند از جنس ديود نوری (LED) هستند و مانند لامپ‌های قدیمی داغ نمی‌شوند، شکلک‌هایی که روی لامپ‌ها چسبانده می‌شوند نه می‌سوزند نه ذوب می‌شوند.

در هر خانه، می‌توان با اختصاص دادن دسته‌يیِ از شکلک‌ها لامپ‌های هر اتاق را در يک دسته قرار داد. برای مثال، می‌توان چراغ‌های اتاق نشیمن را با میوه نشانه‌گذاری کرد و چراغ‌های اتاق کار را با شکلک لبخند. و همين‌طور برای دسته‌بندی بقیه‌ی چراغ‌های خانه می‌توان از باقی شکلک‌ها استفاده کرد.

نمونه‌ای از شکلک‌های استفاده شده بر روی لامپ‌ها.

اين کار موقع جابه‌جا شدن و انتقال اثاثيه هم ياری‌رسان است. بدون این که لامپ‌ها به تنظیم مجدد نیاز داشته باشند، می‌توان آن‌ها را باز کرد و در محل جديد با همان دسته‌بندی دو باره نصب کرد. در حالی که بدون اين کار، وقتی لامپ‌ها بدون نشانه‌گذاری باز می‌شوند، اگر در محل جديد مشخص نباشد که چه لامپی کجا نصب می‌شود، دو باره به تنظيم نياز دارد.

بعد از انتخاب و انتساب شکلک‌ها به لامپ‌های هوشمند، در برنامه‌ی کاربردی بايد برای آن‌ها اسم انتخاب کرد. در برنامه‌ی مخصوص لامپ‌های هيو محصول فیلیپس، کاربر می‌تواند برای تمام لامپ‌های تحت کنترل نظير برچسب‌ها نام‌گذاری کند.

مدیریت تجهيزات هوشمند با اين شکلک‌ها حتا وقتی تعداد ادوات زياد نيست، کار مفيدی‌ست. به اين ترتيب، می‌توان با همين دسته‌بندی‌ها بعدا ادوات تازه‌يی به مجموعه اضافه کرد.

نصب یک لامپ هوشمند

نصب انواع لامپ‌های هوشمند با هم متفاوت است. برای جاسازی لامپ هوشمند مانند هر لامپ دیگری کافی‌ست آن را در نگه‌دارنده بپیچانید تا نصب شود. برای راه‌اندازی لامپ‌های وای‌فای که بدون نیاز به هاب کار می‌کنند، همين کافی‌ست. در حالت کلی، گام بعد برای داشتن روشنایی هوشمند، تنظیم هاب و برنامه‌ی کاربردی‌ست. برای تنظیم جزئیات بايد از برنامه‌ی کاربردی کمک گرفت.

نصب لامپ هوشمند برای داشتن یک سیستم روشنایی هوشمند.

قيمت لامپ‌های هوشمند چه‌قدر گران است؟

قیمت لامپ‌های هوشمند بستگی به نوع آن و نیاز شما دارد. اما نه! اين لامپ‌ها آن‌قدرها هم گران نیستند. البته، معلوم است که به طور کلی گران‌تر از لامپ‌های معمولی هستند. خبر خوب این که شما هیچ وقت در معامله با مغازه‌های خرده‌فروشی پشیمان نمی‌شوید، چون همیشه از آن‌ها می‌توان تخفیف خوبی گرفت.

گزینه‌ی دیگری که می‌توان به جای لامپ‌های هوشمند برای هوشمندسازی سیستم روشنايی به کار گرفت، استفاده از کلیدهای روشنایی هوشمند است. با استفاده از اين کليدها امکاناتی مثل  تغيير شدت روشنایی و تنظیم طیف نور و رنگ تابش لامپ هوشمند از دست می‌روند، اما در عوض، هزینه‌ی خریداری تعداد زيادی لامپ هوشمند از دوش‌تان برداشته می‌شود.

پروتکل ارتباطی نهفته در لامپ‌های هوشمند

سه روی‌کرد اصلی برای اتصال لامپ‌های هوشمند به گوشی‌های همراه‌ طراحی شده است. هر کدام از این روش‌ها امتیازها و نارسایی‌هایی دارند. در رو آوردن به برخی از روش‌ها، به تجهیزات اضافی دیگری نياز است تا بتوان تعامل مناسبی با خانه‌ی هوشمند برقرار کرد. در ادامه به اين رویکردها می‌پردازیم.

  • لامپ‌های زد_ویو و زیگبی

لامپ‌های هوشمند مبتنی بر پروتکل‌های زدـویو و زیگبی متکی به محبوب‌ترین، مطمئن‌ترین و تطبیق‌پذیرترین روش‌های اتصال هستند. ارسال و اجرای به موقع فرمان‌ها مهم‌ترین نکته‌يی‌ست که باید حتما به آن توجه کرد.

این دو پروتکل ارتباطی مخصوص راه‌اندازی خانه‌های هوشمند طراحی شده‌اند و می‌توانند از سیستم‌های بزرگی و یک‌پارچه‌يی که خدمات مختلفی را به صورت هوشمند با اتصال به یک هاب و مرکز کنترل ارائه می‌دهند، پشتی‌بانی کنند. بنا بر این، اگر لامپ هوشمند زیگبی یا زدـویو داشته باشید می‌توانید آن را به هر هاب زیگبی یا زدـویوی وصل کنید. آمازون اکو پلاس و فیلیپس هیو بهترین مثال از این موارد هستند که هوشمندسازی روشنایی را به بهترین نحو ایجاد می‌کنند.

ایجاد فضای منحصر به فرد با روشنایی هوشمند فیلیپس.

به طور عادی شما برای استفاده از لامپ‌های هیو نیاز به یک هاب فیلیپس دارید، اما به دلیل این که یک هاب زیگبی در اکو پلاس تعبیه شده، شما به آسانی می‌توانید از لامپ‌های هیو از طریق اکو پلاس و بدون استفاده از هاب فیلیپس استفاده کنید. هرچند با اين رویکرد، برخی از روال‌ها و سناریوهایی که به کمک هاب فیلیپس برای روشنایی هوشمند در اختیار گذاشته می‌شوند، از کف‌تان می‌رود!

بزرگ‌ترین مشکلی که لامپ‌های هوشمند زدـویو و زیگبی با آن روبه‌رو هستند، الزام به استفاده از هاب است. حال چه هاب ضروری متعلق به شرکت سازنده‌ی لامپ‌های هوشمند مثل فیلیپس باشد یا محصولی از شرکت‌های شخص ثالث مثل سامسونگ، وینک و ديگران.

  • لامپ‌های وای‌فای

لامپ‌های وای‌فای دومین نوع از محبوب‌ترین تجهیزات در روشنایی هوشمند به حساب می‌آیند. باید تا به حال درباره‌ی تکنولوژی وای‌فای شنیده باشید. اين همان امکانی‌ست که در يک شبکه‌ی خانگی اکثر وسیله‌های خانه‌ را به اینترنت وصل می‌کند، از تلویزیون و گوشی هوشمند گرفته تا لپ‌تاپ و کنسول‌های بازی.

رویکرد لامپ‌های وای‌فای به همین صورت است که به جای اتکا به پروتکل‌های زیگبی یا زدـویو و استفاده از هاب‌های متناظر آن‌ها، مستقیما از طریق دستگاه مودم – روتر که در واقع شامل يک هاب وای‌فای هم هست، به اینترنت وصل می‌شوند. به اين ترتيب، می‌توان با يک برنامه‌ی کاربردی سیستم روشنایی هوشمند منزل را کنترل کرد. با لامپ‌های وای‌فای دیگر نیاز به هزینه‌‌کرد اضافی برای خرید هاب مستقل و جداگانه برای پیاده‌سازی  سیستم هوشمند روشنایی نیست.

با اين حال بايد توجه داشت که این لامپ‌ها به اندازه‌ی لامپ‌های مبتنی بر زدـویو و زیگبی به راحتی قابل اتصال نیستند. برای ارتباط با اين لامپ‌ها بايد در سامانه‌ی اينترنتی شرکت سازنده يک شناسه‌ و حساب کاربری ايجاد کرد. آن‌گاه لازم است به سرویس‌دهنده و مرکز کنترل خانه‌ی هوشمند، مانند محصولات اپل و آمازون، برای دسترسی به اين شناسه اجازه صادر کرد. کنترل‌کننده‌ی مرکزی خانه‌ی هوشمند با دسترسی به اين شناسه می‌تواند عملکرد روشنایی هوشمند ساختمان یا خانه را کنترل و مديريت کند.

کنترل لامپ لیفکس از طریق وای‌فای.

بعد منفی دیگر این لامپ‌ها این است که ممکن است پهنای باند و ظرفیت ارتباط اینترنتی در خانه پاسخ‌گوی نیاز  تعداد زیاد لامپ‌ها نباشد. در اين صورت، ممکن است تأخیر در شبکه‌ی اینترنتی خانه ایجاد شود. برای رفع اين دردسر، به یک هاب یا روتر نیاز است که بتواند از تعداد زياد ابزارهای متصل به شبکه‌ی وای‌فای به نحو مطلوب پشتی‌بانی کند.

از بين لامپ‌های معرفی‌شده، لامپ‌های لیفکس و یوفی از پروتکل ارتباطی وای‌فای استفاده می‌کنند.

  • لامپ‌های بلوتوثی

لامپ‌های بلوتوثی هم طرفداران خودشان را دارند. با اين همه، به اندازه‌‌ی دو دسته‌ی ديگر از لامپ‌ها محبوب نیستند. ممکن است قیمت اين لامپ‌ها ارزان‌تر باشد و تولیدکنندگان بتوانند با هزینه‌ی مقرون به صرفه‌ای این لامپ‌ها را بسازند و عرضه کنند، اما به پای محصولات وای‌فای، زد-ویو و زیگبی نمی‌رسند.

باری، همان‌طور که هدفون‌ها و وسیله‌های پوشیدنی از طریق بلوتوث به تلفن‌های همراه‌ متصل می‌شوند، لامپ‌های بلوتوثی هم به گوشی‌ وصل می‌شوند تا بتوان آن‌ها را به راحتی کنترل کرد و یک سیستم روشنایی هوشمند را پیاده‌سازی کرد.

يکی از ابعاد منفی استفاده از اين لامپ‌ها دردسرهای زوج کردن آن‌ها با گوشی‌های هوشمند است. ارتباط‌های بلوتوثی برای مدت طولانی پایدار نيست و دچار قطعی می‌شوند. در هر بار اقدام به عملیات کنترلی بايد بررسی کرد که آيا ارتباط قطع نشده و مدام بايد تنظیمات بلوتوث را خاموش و روشن کرد و به جست‌وجوی متقابل لامپ و گوشی مشغول شد.

از ديگر سو، بیرون از خانه‌ و با افزايش فاصله از محل نصب لامپ به کمک بلوتوث نمی‌توان کاری کرد، زيرا ديگر دسترسی به لامپ موجود نيست و نمی‌توان آن‌ها را کنترل کرد. علاوه بر این، برای تعامل با دستیار‌های گوگل و الکسا استفاده از یک هاب واسطه ضروری‌ست.

امتیاز شما برای ما ارزشمند است. برای امتیاز کلیک نمایید!
[کل: 3 میانگین: 5]

مطالب مشابه

سبک زندگی

بیشتر بخوانید…